www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Zapečený lilek

Lilek pečený na olivovém oleji s česnekem, bylinkami a 2 druhy sýrů


Čas přípravy: 90 min
Počet porcí: 4 porce
Kalorie: 546 / 1 porce
Kalorie: 94 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Lilek : 4 ks (menší)
Sýr Niva: 180 g (rozdrobený)
Sýr čedar: 180 g (nastrouhaný)
Bazalka čerstvá: 5 polévkových lžíc (čerstvá, nasekaná)
Petrželová nať: 2 polévkové lžíce (nasekaná)
Olej olivový: 2 polévkové lžíce
Česnek : 1 ks (6 stroužků nakrájených na tenké plátky)
Sůl: 1 kávová lžička

Potřebujete náčiní:
Mísa žáruvzdorná zapékací velká
Trouba
Miska

Postup přípravy:
Krok 1: V misce smícháme 4 lžíce bazalky, petrželku, olej a sůl.

Krok 2: Lilky omyjeme, napříč částečně rozřežeme na plátky asi 2 cm silné tak, aby se tělo lilku úplně nerozpadlo. Do řezů vpravíme připravený bylinkový olej.

Krok 3: Lilky naskládáme do vymazané žáruvzdorné mísy a v troubě pečeme asi 45 minut až do úplného změknutí.

Krok 4: Vyjmeme z trouby a lilky posypeme nivou a čedarem. Pečeme dalších 5-8 minut, až se sýr rozpustí a zezlátne.

Krok 5: Lilky podáváme teplé, posypené zbytkem bazalky.Vhodnou přílohou jsou plátky bílé veky nebo zeleninový salát.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :